Spataderen (varices) zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van de aderen. Het zijn kronkelende bloedvaten die door de huid heen zichtbaar zijn. Het kan hele kleine bloedvaatjes betreffen die als blauwpaars ‘netwerk’ op de huid te zien zijn. Ook kunnen het grote opgezwollen bloedvaten zijn die als knobbels op de huid zichtbaar én voelbaar zijn. Spataderen zijn er dus in verschillende soorten en maten.

Kleine spataderen

De kleinste spatadertjes komen vaak in kluwen voor op de benen en worden ook wel ‘takkenbosvenen’ of Besenreiser genoemd. Dit is het meest voorkomende soort spatadertjes. Ze zijn rood tot blauwpaars van kleur en geven meestal geen klachten. Ze kunnen wel als ontsierend en cosmetisch storend worden ervaren. Deze spatadertjes beginnen vaak laag op de (onder)benen en kruipen langzaam omhoog richting de bovenbenen.

Middelgrote spataderen

Middelgrote spataderen kunnen wel enkele centimeters lang zijn en zijn een paar millimeter dik. Ook deze spataderen geven over het algemeen weinig klachten. Ze kunnen wel als ontsierend en cosmetisch storend worden ervaren.

Grote spataderen

Grote spataderen zijn zichtbaar én voelbaar als dikke kabels op de huid. Zelfs dit soort grote spataderen hoeven niet altijd klachten te geven. De meest voorkomende plaats voor dit soort grote spataderen is de binnenzijde van het been, hier loopt een grote ader die door medici de Vena Saphena Magna (VSM) wordt genoemd.  Ook elders op uw benen kunnen grote spataderen voorkomen.

Bij grote spataderen is het belangrijk om er een specialist (bijvoorbeeld een vaatchirurg) naar te laten kijken. Naast het feit dat deze grote spataderen ontsierend zijn bestaat het risico op vaatontsteking, trombose of een open been.