Uw hart pompt zuurstofrijk bloed via de slagaderen naar alle organen en weefsels in uw lichaam. Via uw aderen stroomt zuurstofarm bloed vanuit deze weefsels en organen weer terug naar uw hart. In uw benen zitten oppervlakkige aderen in het onderhuidse vet en dieper gelegen aderen tussen de spieren.

Wanneer u beweegt, spannen uw kuitspieren zich aan. Hierdoor worden de aderen die tussen de spieren liggen platgedrukt waardoor het bloed, tegen de zwaartekracht in, in de richting van uw hart wordt gestuwd. Daarnaast bevatten deze aderen klepjes die ervoor zorgen dat het bloed niet terug naar beneden kan zakken. Ook wordt het bloed wanneer u inademt een beetje omhoog ‘gezogen’.

Wat gaat er mis bij het ontstaan van spataderen?

Soms stroomt het bloed vanuit de aderen in uw benen niet goed terug naar uw hart, daardoor blijft er bloed in uw beenaderen ‘staan’. De druk in de aderen neemt hierdoor toe en er ontstaat stuwing in de beenaderen. De aderen in uw benen worden door de extra hoeveelheid bloed die achterblijft wijder waardoor de kleppen in uw aderen niet goed meer sluiten.

Slecht werkende kleppen in de aderen zorgen ervoor dat het bloed moeilijker naar boven, richting uw hart, kan stromen. Ook dit zorgt voor extra bloed wat achterblijft in de aderen van uw benen (stuwing), die vervolgens nog verder verwijden. Op deze manier ontstaan er geleidelijk aan spataderen. De medische naam voor spataderen is varices.

Hiernaast ziet u een schematische weergave van de bloedstroom in een gezonde ader (links) en in een spatader (rechts).

Waarom de één wel spataderen krijgt en de ander niet is moeilijk te verklaren. Er zijn een aantal oorzaken die het risico op het krijgen van spataderen vergroten. Kijk hiervoor ook op oorzaken & erfelijkheid en wie hebben kans op spataderen?