“Het dragen van de steunkous vond ik vervelender dan de ingreep zelf. De stevige druk op mijn been voelde niet fijn… maar ach, het was voor een goed doel” (Petra, 46 jaar)
Een ander woord voor steunkous is elastische kous of compressiekous. Deze kan om diverse redenen worden gedragen. Ten eerste om de aderen met lekkende kleppen te stimuleren om het bloed richting het hart te stuwen. Door de druk van de kous wordt de verwijde ader namelijk weer in elkaar gedrukt waardoor het bloed naar boven wordt geduwd en niet richting uw voet.
Ten tweede wordt de elastische kous gedragen als ‘nabehandeling’ bij uitgevoerde spataderbehandelingen zoals een perforantectomie, sclerocompressie en een VNUS closure procedure. Na deze behandelingen wordt het dragen van een steunkous meestal voor een periode van twee weken verplicht. De kousen moet u dragen tijdens al uw bezigheden zoals lopen, fietsen, werken maar ook bij het douchen.
Er zijn diverse soorten steunkousen verkrijgbaar:
Het aantrekken van de steunkousen kan lastig zijn. Vanwege de druk die de kous moet geven zijn ze over het algemeen smal en kost het (de nodige) kracht om de kous aan te trekken. Tips en hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen:
- Zorg ervoor dat uw huid goed droog is voor u uw steunkousen aantrekt, een natte huid is stroever
- Er zijn aantreksokken als hulpmiddel beschikbaar met open en gesloten tenen
- Schuif de kous in gedeelten naar boven en verdeel de kous gelijkmatig over uw been
- Het dragen van rubberen huishoudhandschoenen geeft meer grip bij het aantrekken van de kousen
- Er is een kousenhouder als hulpmiddel beschikbaar die het aantrekken van de kousen vergemakkelijkt